Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"CS" vitamin szomolyai rövidszárú fekete cseresznye

2013.03.11

"CS" vitamin

 

80-100 éves cseresznyefák, a szomolyai táj "őrei". 15-20 méter magas, fa matuzsálemek. Kérgük szinte fekete, mély vízszintes ráncokkal.

 

pa154681.jpg

 

Valaha, de sokan voltatok! A cseresznyefa sereg, egykoron 15.000. egyedet számolt. Egyiken-másikon 1 mázsa, volt a termés. A fényes-tükrös, fekete szemek már messziről vonzák a szemet. Ha valaki soha nem látta, soha nem ismerte, annak is elmondja: Tessék engem megenni! 

 

p1000613.jpg

 Mitől más aszomolyai cseresznye, mint más társai? Formája, közepes méretű szív alak. Tükrös a héja, meglátod magadat benne. A színe lilás fekete. Olyan intenzív szín, ami megfogja a kezdet, a szádat. Intenzív festőanyaga miatt színalapanyagként is használják. Az íze pedig, métzédes gyümölcsíz, semmihez nem hasonlítható. Feldolgozásakor cukor nem is igen való hozzá. Szürete munkás. Nem pereg, kézzel kell leszedni mind egy szemig. A termés meghálálja a beléfektetett munkát.  A piacon keresik, sokooldalúan feldolgozható. Készül belőle rétes, lekvár, zselé, ivólé, könnyen fagyasztható. Felengedést követően  nem veszít állagából.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

zabzab@gmail.hu

(Mária, 2017.11.21 10:18)

Nagyon élvezem a honlapját a hasznossága mellett és szeretnék gratulálni. Sok ilyen kellene mindenfelé.