Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért is látogatsz meg minket (Látnivalók érdekességek)

Ha Szomolya, akkor fekete cseresznye. A cseresznye június elején érik. Általában június 2 hetének hétvégéjén a szüretet fesztiválla ünnepeljük. Fesztiválunk évről-évre egyre színvonalasabb. Magas a látogatók száma, nagy a sürgés-forgás. A nívós kirakodóvásár mellet népszerű fellépők is vannak, és megkóstolhatod frissen a szomolyai rövidszárú fekete cseresznyét.

A cseresznyén túl azonban még számos kulturális építészeti, természeti értékkel rendelkezünk.

Például a Bükkalja egyik legszebb római katolikus temploma Szomolyán van. Belső tere meglepően gazdagon díszített. Falain, mennyezetén az egyik leghíresebb matyó festő: Takács István ferskói sorakoznak. Két színpompás üvegablak is dísziti templomunkat. A rekkenő nyári hőségben nagy megkönnyebbülés, ha csak hűsölni is belépni a falak közé.

A Kaptárkövek Szomolya dél-nyugati határában állnak. A kaptárkövek vizuális látványosság, Szomolyán fordulnak elő a legtömegesebben az országban. Eredetüket homály fedi, illteve több elképzelés is él keletkezésükről. Egyedi a kövek környékének madár és növényvilága. Védett természeti terület. A Kaptárkövek bemutatásra az elmúlt időszakban nagy erőfeszítéseket fordítottunk. Előzetes bejelentkezések után esti túrákat szervezünk a köveknél, azokat led fényekkel kivilágítjuk. Azok akik rész vettek rajta, igazi, intenzív  szakrális élményekről számolnak be. A Bükki Nemzeti Park 2013. évben munumentális fejlesztési tervet nyújtott be a kövek bemutatása érdekében. Ha megvalósul igazi, nagy ökoszenzáció lesz a területen. Remélem megéljük. A Kaptárkövek egyébként szabadon látogathatók nappal. Gépjárművel csak a Natura 2000 terület határáig lehet elmenni. Onnan még 300 méter a kövek teteje. Körben tanösvény vezet. 

Szomolyán, a Bükkalján kezdetben a népek pincelakásokban éltek. Mivel