Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell tudni Szomolyáról

2011.03.28

 

AMIT SZOMOLYÁRÓL TUDNI ÉRDEMES
 
 
 
Szomolya település Borsod-Abaúj-Zemplén Megye délen fekvő peremtelepülése, a Bükkalja kistérség egyik „gyöngyszeme” Heves megye székhelye, Eger a településtől mintegy 15 km távolságban van, autóval és autóbusszal jól megközelíthető. Szomolyára bakancsos túristaként, lóval, kerékpárral is el lehet látogatni.
 
Tény, hogy Szomolya községtől nevezetesebb helyek is vannak Magyarországon, mégis bátran mondhatjuk, hogy Szomolya látnivalókban gazdag, az ide látogató vendég kellemesen tudja szabadidejét eltölteni, valamint gyorsan, könnyen felkeresheti a környék sűrűbben látogatott falvait, városait, például a melegvizű strandjairól ismert Mezőkövesdet, Bogácsot.
 
Szomolya világhírnévnek örvend korán érő, mézédes, rövid szárú fekete cseresznyéjéről.
 

viragzo-cseresznyefa.jpg

 

virágzó cseresznyefa május végén

 
A cseresznyét a szeszipar, a gyógyszergyártás, használja fel a legtömegesebben, jól fagyasztható, aszalható. A legfinomabb közvetlenül a fáról szedve, azonnal fogyasztva, de ízletes tölteléke a cseresznyés rétesnek. A cseresznye június hónapban érik. Június első hétvégéje Szomolyán a cseresznye ünnepe, amelyet fesztivállal teszünk emlékezetessé. 2011. évben június 10-11-12-13.-án kerül megrendezésre a fesztivál, immár X. alkalommal. Várhatóan számos fellépő, hagyományőrzők, sztárvendégek, teszik emlékezetessé az eseményt. Minden évben nagy a kínálat, a helyben készített, cseresznyéhez köthető étel és italféleségekből. Ilyen helyi termékek kóstolása, vásárlása miatt érdemes felkeresni Hering Lacit, az Arany János út 41. szám alatt. itt aztán minden kapható, ami egészséges, legyen az hecsedli, naspolya, kökény, som, vagy cseresznye.  
 
Kulturális és természetföldrajzi nevezetesség a település határában található Kaptárkövek. Egyesek szerint a kaptárkövek a honfoglalás korában keletkezhettek és nevéből ítélve a méhészkedés korai emlékei, mások szerint a riolittufa sziklákban található fülkék kultikus célokat szolgáltak, ősi bálványimádó szertartások megmaradt hírnökei, vagy temetkezési helyek voltak. Az igazság talán soha nem fog kiderülni, az viszont biztos, hogy a kövek remek kirándulási lehetőséget biztosítanak. A kaptárkövek és közvetlen környékük országos jelentőségű természeti kincsek, szigorú védelem alatt állnak.
 
Magam gyakran szoktam kiülni a nyugat felé néző Királyszékére. A lenyugvó napban, a kora esti órákban, a természet hangjaival aláfestve szívom magamba az energiát. Eközben tényleg történik valami misztikus, "úgy érzem több lettem" érzés fog el. 
 

kiralyszeke.jpg

 

"Királyszéke" (Oda szoktam ülni ara a kúpra.)

 
Érdemes megtekinteni a település szívében nemrégen felújított római katolikus templomot színes üvegablakaival, Takács István, matyó festő freskóival. 
 

dsc00072-1.jpg

 

Római katolikus templom

 

 

diszpolgarok-fotoja-003-1.jpg

Takács István freskója (főoltár)

 

 

szent-erzsebet.jpg

 

Színes üvegablak (Szent Erzsébet)

 
 Valamint a Toldi út 27. szám alatt található Tájházat. A tájház valójában egy valaha tényleg lakott  barlanglakás, berendezve azokkal az eszközökkel, amelyeket az abban lakó legszegényebb népek használhattak valaha. A Tájház bejelentkezés alapján látogatható. A 06-30-339-8725 telefonszámot lehet hívni. (Nagy meglepetés: ezen a számon szerény személyem jelentkezik be.) Évszaktól és napszaktól függetlenül általában 09-00 órától 18.00 óráig hajlandó vagyok, nagy kedvvel, sokat beszélni Szomolyáról. 18.00 órától 19.00 óráig kedvetlenül beszélek Szomolyáról és akkor is sietek. Mivel világítás a Tájháznál nincs, 20.00 órát követően ha fel is veszem a telefont, arrogáns vagyok.  
 

dsc000071.jpg

 

Szomolya Tájház

 
A fazekasház, Szomolya központjában, Mária tér 2. szám alatt szabadon látogatható, amennyiben valaki van otthon.  A mestertől népi kerámiák vásárolhatók, de ha valaki csak nézelődni szeretne, azt a vendéget is szívesen látja. A fazekasház udvara is szép látnivaló, színes virágok nyílnak a kőkultúra faragott emlékeit őrző udvaron.
 

diszpolgarok-fotoja-053.jpg

 

fazekasház

 

 

 

 

dscn0307.jpg

 

fazekasház

 
Szomolya mezőgazdasági jellegű település, a legjellemzőbb a szőlőtermesztés. Sajnos csak kevesen, a szőlőtermelés mellett borkészítéssel is foglalkoznak. A bor Szomolyán igen ízletes. Nem titok, hogy a leghíresebb egri szőlészeknek is van területük Szomolyán. Szeptember első hétvégéjén, a Kisasszony napi búcsú alkalmából a szomolyai bor, a szüret ünnepe is van.
 
Szomolya, Szent László 9. szám alatt tekinthető meg a Fauház. A kulcs és szakszerű idegenvezetés, Szomolya Községi Önkormányzatnál (Szomolya, Szabadság tér 1., Tel: 49/426-000) igényelhető. A faluházban, a XVIII-XIX- század kispolgári, paraszti életmóddal kapcsolatos eszközök, berendezési tárghyak láthatóak. A gyűjteményt Fülöp István szomolyai vállakozó, gyűjtó ajánlotta fel az önkormányzat számára múzeum alapítás céljaira. A Faluházban kerül megrendezésre évről évre a Pünkösdi faluünnep.   
 

kep-2718.jpg

a faluház udvara

 
Szomolyán szép számmal találhatók falusi szálláshelyek. A község központi konyháján lehet ebédelni. A számítógépen dolgozni vágyókat, vagy az internethez hozzáférni akaró látogatókat a Teleház várja szolgáltatásaival.
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.